Gevoel wijst de weg

mieke_verbaarschot

door Mieke Verbaarschot

Natuurlijk is het fijn om in deze tijd lekker vakantie te gaan vieren en nergens bij stil te staan. Maar de ruimte en de afstand, bieden ook gelegenheid stil te staan bij wat je in de drukte van alledag liever “eronder” houdt. Immers, dan neem je vaak niet de tijd voor sputterend gevoel of die kriebel van onvrede want dat ‘leidt alleen maar af.‘

Eigenlijk weten we het wel…….Als je ‘lastige gevoelens’ blijft negeren, worden ze steeds groter. Je moet meer moeite doen om ze eronder te houden.

Outdoor internet surfingEn terwijl je dat doet, word je steeds grijzer. Want alleen lastige gevoelens onderdrukken, wil niet. Met het één hou je ook het ander eronder. Meer en meer word je een machine; zelfs als je leuke omstandigheden opzoekt.

En soms komt het dan tot een uitbarsting. Het is er niet meer onder te houden en misschien gebeurt dat wel op een moment dat het je helemaal niet uitkomt.

Met andere woorden: neem jezelf serieus. Onderzoek je gevoelens. Vaak wijzen ze je de weg naar verbetering. Cultuurfilosoof Arnold Cornelis vatte dat treffend samen in de titel van zijn indrukwekkende boek  “De logica van het gevoel”. Ook onderzoek laat zien dat zelfreflectie leidt tot meer geluk en betere resultaten. Alle reden dus om het aan te gaan.

Goede vragen die je jezelf kunt stellen zijn:

  1. wat wil dat gevoel me vertellen? Wat knelt er? Wat vind ik blijkbaar belangrijk.
  2. wat zijn de momenten dat ik het tegengestelde gevoel heb. Wat vertelt dat over wat ik nodig heb om me fijn te voelen.

Misschien vind je dat je steeds meer een grijze muis wordt. Of misschien wil je op een dieper niveau aan de slag met je onvrede. Overweeg dan met het Career Story Interview op zoek te gaan naar wat jou blij maakt in werk en leven. Een coach kan je daar goed bij helpen.